1 Ekim 2015 Perşembe

Gaziantep-Halfeti-Urfa Gezilecek Yerler

Bu rotamız'da Gaziantep - Halfeti ve Urfa'yı gezmek,tanımak için ailece düştük yollara...Uçak biletimizi 150 tl civarı flypgs'den Gaziantep'e aldık.Uçuşumuz yaklaşık 1,5 saat ve hayatımda ilk kez uçaktan korktum.Sert iniş tamam neyse de o nasıl bir kalkışsa,uçak yalpalaya yalpalaya zor kalktı,rotaya girerken ani manevra falan.Tamam hapı yuttuk buraya kadarmış dedim :) Neyse ki çok şükür sıkıntı olmadı ve sağ salim indik.Havaalanı küçük fakat bakımlı.Gitmek istediğimiz noktalara daha kolay ve hesaplı olacağını düşündüğümüz için 

Havaalanından araba kiralıyoruz. Araç kirası 75 tl günlük.(2014 model linea dizel). Çeşitli rent a car'lar mevcut ve fiyatlar çok uygun. İlk durağımız Antep merkeze gidip sabah kahvaltısı yapmak. Havaalanı-Antep arası 25 km. Eğer araba
kiralamayacaksanız,Gaziantep havaalanından merkeze gitmek için belediye otobüsü B-39'u (5 tl) yada havaş servislerini kullanabilirsiniz.Fiyatı 10tl..


Detay:Gaziantep havaalanı servisleri için tıklayınız.


GAZİANTEP

Şehir merkezinde otoparka arabamızı bırakıp kahvaltı yapabileceğimiz nezih bir yer aramaya çıktık fakat bir türlü bulamadık.Yoldan geçen birine sordum kardeş şöyle börek poğaça yiyebileceğimiz yada açık büfe kahvaltı yapabileceğimiz bir yer varmı diye,cevaba bak '' abi zor bulursun,bizde kahvaltı kültürü yok,aşağıda Kamil ocak stadın orada ciğerciler'de ciğer yada yer varsa Metanet'te Beyran çorbası içersiniz'' dedi.Hoppp hemen stadın oraya ciğercilere gittik.Aslında amaç ciğer yemek değil sadece merak ettik ciğercileri...  :)














Oda ne !! sabah,sabah stadın orası duman dumana ve millet ciğer yiyor saat 09:00...Full..En azından sabah çorba içmek, ciğerden daha iyidir diye düşündük ve  rotamız Metanet beyran salonu, 11 tl karşılığı bol yağlı,acılı,tam olarak ne olduğunu anlamadığım yahniye benzeyen bir yemek.Onlara göre çorba.Ben pek beğenmedim.Sabah gitmiyor... Bize göre değil.Neyse Başlayalım Gaziantep'i keşfe...

GAZİANTEP GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER



GAZİANTEP MÜZESİ - HASAN SÜZER ETNOĞRAFYA MÜZESİ - DÜLÜK BÜYÜK MAĞARA VE ÇEVRESİ - DÜLÜK MİTRAS TAPINAĞI - DOLİKHE ANTİK KENTİ -DÜLÜK MEZARLIĞI - DÜLÜK TAŞ OCAKLARI - ŞEYH FETULLAH (ŞIH) CAMİ - ÖMERİYE CAMİ TAHTANİ (TAHTALI) CAMİ - NURİ MEHMET PAŞA CAMİ - ALAÜDDEVLE(ALİ DOLA) CAMİ - TEKKE CAMİ - EYÜPOĞLU CAMİ - ALİ NACAR CAMİ - ŞIH ÖMER (ÖMER ŞEYH) CAMİKENDİRLİ KİLİSESİ - ARABAN KALESİ - BELEDİYE (ŞİRE) HANI - KÜRKÇÜ HANI - ESKİ BÜYÜK BUĞDAY PAZARI HANI - MECİDİYE (NAKIP) HANI - ESKİ MAARİF (YEMİŞ) HANI - KEYMİK BEDESTENLERİ - TABAKHANE KÖPRÜSÜ - NURİ BEY ÇEŞMESİ - HÜSEYİN PAŞA(KÖŞEÇ AHMET)


Yukarıda yazmış olduğum yerler hakkında deyatlı bilgi için tıklayınız...

Gaziantep'te son olarak Fox Tv Karagül dizisinin konak çekimlerinin yapıldığı Hasan Süzer Etnografya  müzesine gidip,birkaç fotoğraf çekildikten sonra konaklamak için otelimize gidiyoruz.

GAZİANTEP'TE KONAKLAMA 

Gaziantep'te konaklama sıkıntısı yok, zincir oteller ve apart oteller oldukça yeterli bu şehirde.Sizlere otel ve apart önerim ise Hilton (200 tl 2 kişi Nisan ayı) - İbis otel (170 tl 2 kişi Nisan ayı) - Holiday İnn  (170 tl 2 kişi Nisan ayı) - Güllüoğlu otel (100 tl .Konak olarak Zeynep hanım konağı (100 tl
2 kişi Nisan ayı).

Bu fiyatlar 1-2 ay  erken rezervasyon fiyatlarıdır. Daha hesaplı konaklama yerleri de mevcut. Booking.com' dan bilgi alabilirsiniz. Biz bu alternatifler arasından sabah açık büfe kahvaltısı ve sadece 1 gece konaklayacağımız için Hilton oteli seçtik ve şiddetle tavsiye ediyorum.


GAZİANTEP'TE YEME İÇME

Güneydoğu yemeklerinin ününü duymayan yoktur sanırım.Gaziantep'te ne yenir diye düşünmeye
gerek yok,tabiki de katmer-kebap-baklava,fakat herkesin özellikle imam çağdaş diye önerdiği bu pahalı yeri önermiyorum. Fiyatları yüksek ve müşterisi olduğundan pekte sallamıyorlar müşteriyi.Siz boş verin antep te temiz gördüğünüz herhangi bir kebapçıya gidebilirsiniz.

Aslında Gaziantep yeme içme konusunda pekte ucuz bir şehir değil.Genel olarak,orta düzey bir mekanda kebap 30-35 tl civarı.Cevizli baklava kilosu 60-70 tl.Antep fıstığı kilosu ise 70-80 tl civarı.

Ne bileyim fıstığın ve kebap'ın anavatanı olduğunu düşündüğümüz Gaziantep'te fiyatların daha ucuz olması gerektiğini düşündük ama pahalı bence.Asıl kebap için Urfa'da mekan önereceğim sizlere... Hemde  sıra gecesi ve yemek dahil.Harika bir yer... 

Gaziantep'te 1gece konakladıktan sonra rotamızı Karagül diyarı,Saklı kent Halfeti'ye çeviriyoruz. Gaziantep Halfeti arası 100 km ve 1,5 saat civarı yol gidiyorsun.Gaziantep-Şanlıurfa arasında Birecik ilçesinden yukarı doğru halfeti yoluna giriyorsun.Yollar güzel,sorun yok...Şayet aracınız yok ise Gaziantep'ten halfeti'ye gitmek için önce Antep-Birecik minibüsü sonra Birecik ten yeni halfeti'ye oradan da eski Halfeti'ye geçmeniz gerekmektedir.Toplam maliyet kişi başı 25-30 tl.

Halfeti de çekimleri devam eden Fox tv Karagül dizisi setine katılacağız.Az biraz bizde bu camia' dan olduğumuz için yönetmen ile önceden görüşüp,geleceğimizi bildirmiştik :) Neyse Halfeti deyiz...
  
HALFETİ  


2000 yılında;Gap projesi kapsamında, Birecik Barajı'nın yapımı ile evlerin su altında kalmasıyla birlikte,15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine  taşındı.(Yeni Halfeti)


Taş mimarisiyle yapılmış evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe, aradan geçen süre içerisinde doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor.(Eski Halfeti)

Fırat Nehrinin altında kalan taş mimarisiyle "Saklı Cennet ve "Kayıp Kent" olarak da anılmaya başlanan Halfeti'de,yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir belde haline geldi.

 HALFETİDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER

Rum Kale: Birecik Ovası 'nın ve Halfeti'nin kuzeyinde, Fırat Nehri'nin kıyı kesiminin Şanlıurfa yoluna bakan bir tepe üzerindedir ve Birecik'i kuzeyinden ve kuzey doğusundan sınırlar XX. yüzyılın başlarında bir kaza halinde idi ve kazanın merkezi de Halfeti kasabası idi. Rumkale, Asurlular döneminde Sitamrat ismiyle tanınmıştır. Hristiyanlar için çok önemli bir yer olan rum kale'de Hz.İsa'nın havarilerinden Aziz Paulus'un yaşadığı ve İncil'in önemli nüshalarının burada çoğaltıldığı söylenmektedir.

Kantarma Mezrası:Kesin bir tarihi bilinmeyen yapı yöre halkı tarafından "Selçuklu Hanı"olarak isimlendirilmiştir. Avlu ve kapalı bölümden oluşan karma tipte bir han olduğu kalıntılarından anlaşılıyor. Süsleme öğelerinin kullanılmadığı büyük boyutlu kesme taşlardan inşa edilen tarihi yapının malzeme ve teknik özellikleri orta çağa ait bir han olduğunu düşünülmektedir.

Aziz Nerses Kilisesi:12.Yüzyılın sonlarında Rumkale de ölen Patrick Nerses (Nerses Şnorhali) tarafından veya onun anısına inşa edilmiştir.Urfa'nın İmadeddin Zengi tarafından ele geçirilmesi üzerine yazdığı Manzum Mersiyesi ile tanınan Bu kişi 1166–1173yılları arasında Rumkale Ermeni Katalikosluğu görevinde bulunmuştur.Sur içinde, kalenin güneyinde yer alan kilise,1292'ye kadar Ermeniler tarafından Katolikosluk makamı olarak kullanılmıştır.




Barşavma Kilisesi:13 yy. Rumkale de yaşayan Yakubi Azizi Barşavma tarafından kendi adına inşa ettirdiği manastırdır. Yapının birbirine bitişik iki yapısından bazı bölümler günümüze kadar gelebilmiştir. Manastırın inşasında büyük bloklar halinde kesme taşlar, düzgün kesme taşlar , kemer ve örtü sisteminde ise tuğla görünümü verilmiş kesme taşlar kullanılmıştır.

Asma Köprü:Halfeti Kaymakamlığı ve Gap idaresi başkanlığı tarafından yapılan asma köprü;' 'Halfeti Gerdanı'' olarak adlandırılmakta.Yapılan ışıklandırma sayesinde Güneşin batışı ile farklı renkler ile ışıl,ışıl olan bu köprü görülmeye değer.

Karagül:Bilindiği üzere Halfeti Karagülü ile ünlüdür.Dünyada sadece Halfeti'de yetiştiği söylenmekte.Gülün siyah açması buranın havası, suyu ile ilgili olsa gerek.Tohumunu-fidanını başka yere ekmişler fakat hiçbir yerde gül çıkmamış.Zaten bu gül Halfeti nin bazı noktalarında yetişiyor. Her yerinde değil....Enteresan değil mi?

TEKNE TURU:Hemen Halfeti girişindeki iskeleden dilediğiniz tekneyi kiralayıp Fırat nehri üzerinde gezerek birçok yeri görebilir fotoğraflayabilirsiniz.


Fırat nehri üzerinde tekne ile Çekem Mahallesi,
Beresül (Savaşan) köyü ve Rumkale(Aziz Nerses kilisesi, Barşavma Manastırı, su sarnıçları ve su kuyuları) turu ile tamamlanmaktadır.Bu istikamet üzerinde su altında kalan evler,ağaçlar,camiler, mağaralar (kız mağarası),çay bahçeleri ve mağara cafeler görülecektir.
Tekne sahibi size gezdirdiği  tüm yerlerin hikayesini teyp kaydı ile anlatıyor.Halfeti de Fırat nehri üzerinde tekne turu fiyatı; Küçük tekne 60 tl Büyük tekne 120 tl.dir.Bu fiyat kişi başı değil, komple tekne kira fiyatıdır.
 
Tekne ile Fırat nehri üzerinde turumuzu attıktan sonra Fox Tv Karagül dizisi çekimlerinin yapıldığı sete katılmak için bölgeye gidiyoruz. Sette yoğun bir tempo ve kendimi bir anda Dizideki Rüzgar'ın sünnet düğünü sahnesinde buluyorum :)...

Dizi çekimleri bittikten sonra Yönetmen Murat Saraçoğlu ve oyuncularla kısa bir sohbetin ardında bir kaç fotoğraf çekilip;Fırat Nehri kenarında yüzer restaurantların birene yemeğe gidiyoruz.

 













 

 


HALFETİ'DE YEME İÇME

Evet Halfeti'de yemek için bir çok alternatif yer bulunmakta.İsterseniz Fırat nehrinde yüzen restaurantın birinde yöreye özgü birçok yemek ve tatlılar (şabut balığı kebabı, patlıcan kebabı, domatesli kebap, haşhaş, urfa,soğanlı kebap, Çağırtlak Kebabı, dolma eziği,erik tavası,incir kebabı,mukaşşerli pilav,sargı burma tatlısı,peynir helvası,semsek) bulunmaktadır.Bu yerlerde bir şey yemeden Halfeti den gitmeyin.


Bizim Tercihimiz Karışık kebap oldu...Fiyat olarak Karışık kebap+Salata+İçecek+Tatlı kişi başı toplam 40-50 tl arası... 

Halfeti'de geçirdiğimiz muhteşem günden sonra burada Rotamızı Peygamber ler diyarı ŞanlıUrfa'ya çeviriyoruz.

Yazımın devamı ve  ŞanlıUrfa maceraları için sonraki sayfa butonuna tıklayınız....


http://yenirotalar.blogspot.com/p/blog-page_89.html 
    





 

4 yorum :

  1. SÜPERRRRR
    Çok güzel rota,tebrik ederim Erdal bey.Herşeyin fiyatını yazmanız ayrı bir güzel olmuş.Bizde bu bilgileri arıyorduk iyi oldu.Teşekkürler.
    Hatice&Özgür

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Hatice hanım - Özgür bey
    Çok teşekkür ederim.Evet mümkün olduğunca herşeyin fiyatını yazmaya çalışıyorum.Yolunuz açık olsun....

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *